Om turen

Upplägg

Turen Vita bandet sträcker sig från Grövelsjön i nordvästra Dalarna och upp till Sveriges nordligaste punkt Treriksröset, en sträcka på cirka 130 mil. Vår ambition är att skida denna sträcka för egen maskin på 30 dagar. Den som gjort detta snabbast sedan Vita bandet instiftades 2010 har använt 50 dagar.

För att klara detta och för att njuta så mycket som möjligt kommer vi att bo inne så ofta vi kan. För det är ju inte så att vi tappat vår kärlek till de Luxe på fjället. Denna gång kommer det dock inte bottna i att vi har oändligt med tid utan främst ligger det lyxiga i att vi får röra oss lätt och snabbt på fjället under vår favoritårstid vårvintern. Solgropar, apelsiner och vårporlande fjällbäckar kommer det bli mycket av även denna tur. Vi kommer ha med oss god mat och basta så ofta vi kan.

20 Apelsin och vårporlande fjällbäck Foto_David Erixon

Att i genomsnitt skida ett maraton om dagen i en månads tid och att dessutom göra det i fjällterräng kommer såklart att bli en utmaning. Från början kändes det tveksamt, men tveksamheten har växt till en kittlande nyfikenhet och vi är nu fulla av förväntan.

Vi kommer att skida med turskidor och ryggsäck. Vi kommer sätta säkerheten främst och trots att ambitionen är att sova inne varje natt så kommer vi självklart att ha med utrustning för att kunna sova ute på fjället. Vad ryggsäcken kommer att väga när vi startar återstår att se men vi gör vad vi kan för att hålla nere kilona. Vi kommer till exempel att skicka ut matdepåer i förväg och stora kameraväskan får ligga hemma. Efterhand som planeringen fortskrider kommer vi att uppdatera vår utrustningslista.

Vi har som ambition att uppdatera hemsidan dagligen inför och under turen, dessutom kommer man att kunna se hur långt vi skidat varje dag med hjälp av vår SPOT. I slutet på mars startar själva turen.

Följ gärna med på vår tur genom denna sida. Kika gärna runt och låt dig inspireras till egna turer så syns vi i spåret eller solgropen!

Fjällhälsningar,
David och Niclas

Färdväg

Vi planerar att under denna tur skida i stort sett samma väg som då jag skidade vita bandet 2010.

Detta är dock inte hugget i sten utan färdvägen kan komma att ändras under turens gång. Det är många faktorer som påverkar framkomlighet och vägval. Väldigt mycket snö eller avsaknad av den påverkar oss självklart. Dessutom kommer isläget på sjöar att kunna påverka oss. Ibland ligger det massor med vatten ovanpå isen och ibland kan en sjö vara tappade på vatten så att isen blir osäker.

Niclas i snöstorm Foto_David Erixon

Ytterligare en faktor är såklart vädret för stunden. Hårda vindar och snöstorm kan göra att vi söker oss ner från fjället till skogslandskapets mer skyddande natur.

Här nedan ser du en karta över färdvägen då jag skidade vita bandet 2010. Vi kommer inte att övernatta på samma platser men själva sträckningen kommer som sagt att vara liknande.

Fjällhälsningar,
David

Bakgrund

Att få bo och arbeta på fjället sex månader per år borde räcka. Det borde vara nog för att stilla allas begär på naturupplevelse och upptäckarlust. Men i vårt fall väcker det en längtan och en tanke. Att få gå på tur, länge.

Våra vägar korsades för första gången vintern 2011 på STF Storulvån Fjällstation där båda skulle arbeta som fjällguider. Intresset för natur, friluftsliv och skidåkning utgör förstås en viktig grund för valet av yrke och är därför något båda har gemensamt. Efter ett par säsonger i Jämtlandsfjällen presenterade David en tanke för mig om att genomföra en lång vintertur tillsammans. Under vintern 2013 genomförde vi Norge på langs – de Luxe. En 253 mil lång skidtur från Lindesnes fyr i södra Norge hela vägen upp till Nordkap, genom den Skandinaviska fjällkedjan.

David och Niclas skidar över Gjende Foto_Jakob Altgärde

Norge på langs – de Luxe startade den 5 januari 2013 och Nordkap nåddes 129 dagar senare den 23 maj. Ett äventyr som gav mersmak. Därför väljer vi nu att genomföra en ny långtur genom den Svenska fjällkedjan. Det så kallade Vita bandet sträcker sig cirka 130 mil från Grövelsjön till Treriksröset. En utmaning är att genomföra hela sträckan för egen maskin på 30 dagar. Men målet är alltid det samma, att njuta av enastående naturupplevelser och turlivets enkelhet.

När vi är ute tillsammans på fjället med gäster vill vi förmedla den storslagna natur som vi har förmånen att kalla vår arbetsplats. På denna tur kommer vi inte att ha några gäster med, men vi vill fortfarande förmedla naturupplevelser och inspirera dig till nya njutbara stunder på fjället. Här på hemsidan kan du följa med oss på vår skidtur genom den svenska fjällkedjan.

Fjällhälsningar
Niclas

Annonser