Epilog

Nu är det drygt två veckor sedan 2014 års långtur på skidor avslutades. Alla nya intryck och erfarenheter är överväldigande. Det känns väldigt lyxigt att vi har fått unna oss ännu en långtur på skidor. Här kommer ett avslutande inlägg där jag kort summerar Vita bandet 30 dagar. Men även framöver så kommer vi ju såklart att ge oss ut på härliga turer och vi har tänkt oss att börja dela med oss även av dessa ”vardagsturer”. Det kan vara allt från en topptur i Nordnorge till en picknick i Sundborn. Vi tycker det är kul att dela med oss av våra smultronställen i hopp om att fler ska få njuta av dessa och föhoppningsvis hitta sina egna. Dessa inlägg kommer vi att göra på deluxeturer.se så håll utkik där framöver. Redan nu finns ett inlägg uppe där du kan se hur vi hade det på Lyngen dagarna efter turen.

Farhågor inför turen
Åter dock till Vita bandet 30 dagar. Med lite distans till turen är vi väldigt nöjda och tacksamma att det flöt på så fint hela vägen. Vi tyckte att vi spände bågen rejält när vi siktade på 30 dagar och var medvetna om att det lika gärna kunde bli 35-40 dagar. Om vi hade åkt på en rejäl förkylning eller hamnat i en kraftig snöstorm så skulle vi fått det väldigt tufft att klara vårt mål. Dessutom var vi väldigt osäkra på hur våra kroppar skulle reagera på de långa dagsetapperna. Skulle de kännas bra eller skulle vi behöva lägga in extra vilodagar och korta ner dagsetapperna?

Vädret
Nu kan vi dock konstatera att vi var lyckosamma som valde att skida i april. Vi har inte varit väderfasta en endaste dag utan har överlag haft bra skidväder. Vi har sluppit stora snömängder, vi har haft det blåsigt vissa dagar men oftast ändå haft hyfsad sikt. Tråkigast väder hade vi på påskaftonens eftermiddag när vi färdades längs med Teusajaure. Där bjöds vi på kraftiga vindbyar och regn rakt i ansiktet. Det kylde ner oss ordentligt till en början men när vi väl klätt på oss ordentligt var det bara att tuffa på. Dessutom har vi haft flera dagar med riktigt drömväder.

20140421-175901.jpg

Sjukdomar och skador
Varken under Norge på langs eller Vita bandet 30 dagar så har vi haft en enda sjukdag. Det är något vi är väldigt tacksamma för. Vi försöker göra vad vi kan genom att äta och sova ordentligt. Därtill tror jag att kroppen mår extra bra av att vara ute och röra på sig varje dag. När jag läst om andra som gör långturer så har jag sett att även de upplever sig vara friskare på tur. Självklart ingen garanti men i alla fall ett samband.

När det gäller skador har vi även denna gång varit förskonade. Vi försöker att förbereda oss väl inför turerna så att våra kroppar är redo när vi startar. Det är dock svårt att till fullo vara redo för att skida hela dagarna. Därför brukar vi under turens första dagar köra lite kortare sträckor så att kropparna får tid att vänja sig.

Angående skavsår gäller det att tejpa fötterna på utsatta ställen när pjäxorna är nya. Men ibland kan även väl inåkta pjäxor plötsligt börja skava. Kanske till följd av ett veck på strumpan eller något skräp i pjäxan. Men det enda man kan veta med skoskav är att de aldrig går över av sig själv, inte ens om det blåser mycket eller om energinivån i kroppen är låg. Det är bara att sätta sig ned och tejpa på direkten. Oavsett hur jobbigt det känns så kommer det aldrig att vara jobbigare än att ha en häl utan skinn.

Långa dagsetapper
Längden på våra dagsetapper varierade mellan 30 och 80 km. Men vi blev egentligen inte mer slitna under denna turen än förra. Hemligheten tror vi är att åka i ett lugnt tempo hela dagen snarare än att köra riktigt fort under en kortare tid. Enda gången vi kändes oss slitna var en gång när vi skidat en riktigt lång dagsetapp men sov alldeles för kort till dagen efter.

20140329-174211.jpg

Därtill har vi förändrats mentalt under turen. Innan vi hade startat turen kändes 40 km som en lång dagsetapp, vilket det mycket riktigt är. I slutet av turen blev vi dock glada när vi såg att vi skulle ha en kort dagsetapp på ”bara” 40 km. Trots att vi egentligen visste att det är ganska långt. Mycket skönt att få känna så.

500 mil på långtur
I och med att denna tur är över så passerade jag 500 mil på långtur, 511,5 mil för att vara exakt(Vita bandet de Luxe, Norge på langs de Luxe och Vita bandet 30 dagar). Några kanske skulle se det som ett straff att skida den sträckan. Jag är dock idel tacksam att jag har fått den möjligheten. Att få leva det enkla avskalade livet på långtur är en stor ynnest och jag skulle gärna uppleva ytterligare 500 mil på långtur

Det sociala samspelet på tur
Innan Norge på langs så hade vi aldrig gjort en långtur tillsammans. Därför satte vi oss ned och pratade noga igenom hur vi ville att det social samspelet skulle fungera. Vi gjorde till och med så att vi sammanfattade våra tankar i ett dokument. Eftersom vi sedan kunde hålla sams under hela vintern fortsatte vi på samma koncept. Ingen rocket science utan kort och gott går det ut på att vi båda ska var varma, torra och mätta innan vi tar upp något till diskussion. Annars kommer vi troligen ändå inte komma framåt med problemet utan bara bakåt genom att bygga upp ytterligare irritation. Nu känner vi dessutom varandra så pass väl att dessa saker flyter otroligt fint och istället för att åka och irritera oss på något kan vi njuta av turen. Skulle jag känna någon irritation komma smygande är det numer först och främst ett tecken på att det är dags att stanna för en bit choklad.

20140329-174043.jpg

Nya turer
Vi tror och hoppas självklart på att vi kommer att göra nya turer i framtiden. Vi spånar vitt och brett kring olika alternativ. Kolla som sagt in på deluxeturer.se så kommer du kunna läsa vad som händer framöver. Vi kommer dessutom att lägga upp lite bilder på vår facebooksida titt som tätt så gilla oss gärna där om du inte redan gör det. Vi kommer båda att jobba i Jämtlandsfjällen till sommaren så det kommer att vara ett fortsatt fjälltema i våra bilder och texter.

Vi har för övrigt skrivit ett par korta texter till Bergans facebooksida där du kan läsa lite mer om våra reflektioner efter denna tur.

Tack så länge!

/David

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s