Blåsigt, vackert och vilt!

Dag 28. 23 april. 63,8 km. Kattuvuoma-Råstojaure. Total stigning 640 höjdmeter.

Idag sa prognosen att det skulle blåsa mycket. Till en början gick vi dock i skog och kände inte av vinden. Men på kalfjället friskade det i ganska bra. Det snöade dock ingenting utan var bra sikt och en hel del sol och då funkar det bra att skida trots vinden.

Här nedan ser du ett galleri från dagen. Klicka på någon av bilderna för att se ett bildspel.

I skogen fick vi se prov på en gammal teknik att bygga rengärden. Det ser ut som om man har fällt massa björkar i rad och tillsammans bildar dessa björkstammar ett hägn.

20140424-232901.jpg

Telefonkiosker ser man inte så ofta nuförtiden men idag stötte vi på en ute på fjället. Den tjänstgjorde som lokal åt nödtelefonen.

Vi har som vanligt sett djurspår och dessutom sett två svanar som simmade runt i en liten men ändå öppen del av en sjö. Vi har även för första gången under turen sett spår av andra Vita bandare. Ett sällskap som heter Svante och August skidade förbi Storulvån i början på mars och pratade med Niclas. Nu börjar de likt oss att närma sig målet och idag har vi sett spår från deras pulkor och inte minst en gedigen vindmur. Ska man tälta på kalfjället när det blåser närmare 20 m/s vill det till att man lägger ned lite tid på en rejäl vindmur.

Vi äter dagens lunch i ett vindskydd som invändigt målats ljust och fräscht. Skönt att komma ifrån vinden en liten stund.

Under eftermiddagen blir det mer sol men också mer vind. Jag tycker det ser väldigt vackert ut när snödrevet dansar fram över marken i kombination med en klarblå himmel ovanför.

När vi kommer fram till vårt mål för dagen som är Råstojaure fiskecamp får vi höra att Svante och August passerat för bara en timme sedan. Kanske får vi alltså träffa dem imorgon, men det är inte helt säkert för det finns några olika vägval och vi vet inte vart de tänkt att gå. Vart vi går kommer att styras av vindstyrkan imorgon bitti så det återstår att se.

20140425-093140.jpg
Dagen tips
Under turen har vi använt lite energikakor och gels från Clif bar. Vi slår ofta till på en bar och en gel när det blivit eftermiddag. Om vädret är dåligt är det skönt att snabbt kunna få i sig energi. Energikakorna/barsen går att tugga även när det är kring nollan och några minusgrader. En mycket bra egenskap. Dessutom är de mycket goda och favoriten är den som heter macadamie nöt och är överdragen med lite vit choklad. Av gelsen tycker jag bäst om chokladen och vaniljen. De smakar bra, är lätta att äta och jag blir inte dålig i magen av dem. Hårdtestade dem under Kungsledenrännet och det funkade fint. Utöver att de smakar bra är de till allra största del tillverkade av ekologiska ingredienser vilket även gör att de känns bra i hjärtat och inte bara i magen.

/David

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s