Årets första kopp kaffe

Dag 25. 20 april. 49,7 km. STF Kaitumjaure Fjällstuga – STF Alesjaure Fjällstuga. Total stigning 827 höjdmeter.

I natt vaknade jag till och trodde nästan att stugan i Kaitumjaure skulle lyfta från sin position på marken. Det blåste rejält. Jag hoppades att det skulle avta till morgonen och somnade om. När vi drog iväg strax efter 07, efter att ha sagt adjö till stugvärd Anita, så hade vinden lugnat sig. Men när vi skidade vidare norrut längs med Kungsleden upp mot STF Singistugorna spökade blåsten rejält med oss. Den blev turbulent i den smala dalgången och knuffade ena stunden oss i ryggen för att nästa sekund, med full kraft, träffa oss rakt framifrån.
20140421-175443.jpg

Vid 8.30 hade vi skidat de 13 kilometrarna till STF Singistugorna. Där var folk fullt upptagna med sina morgonbestyr när vi stack in huvudet för att säga hej. Många berättade om tuffa förhållanden dagen innan. Samma upplevelse som vi hade alltså. När vi drog vidare hade himlen hunnit bli övervägande blå men det var fortfarande kallt i luften och vinden kylde. Snön var hård och fin.
20140421-175557.jpg

Under hela dagen idag på vår färd längs Kungsleden kommer vi regelbundet fram till en STF stuga. Så idag känns det som att vi gått på massor med stugturer. En favoritsysselsättning på lediga dagar hemma i Jämtlandsfjällen.

Här nedan kan ni se ett galleri från dagen. Klicka på någon av bilderna för att se ett bildspel.

Efter STF Singistugorna kommer STF Sälka. Där hälsade Brita och Arne välkomna. Vi passade på att luncha. Man får gärna göra det i STFs stugor, så länge man betalar en dagavgift på 40 kronor. Lätt värt. Efter lunchen bjöd Arne på nybakade kanelbullar. Vilken lyx! Jag passade även på att inta årets första kopp kaffe, med mycket mjölk.

STFs nät av fjällstugor sträcker sig över stora delar av fjällvärlden. Mest koncentrerat till Dalafjällen, Jämtlandsfjällen, Vindelfjällen i Västerbottens län och i Lapplandsfjällen. Tack vare dessa stugor kan man på ett enkelt och bekvämt sätt upptäcka nya spännande platser och uppleva storslagna fjällområden som annars hade varit komplicerade att nå, utan tung packning. I många stugor finns det butik så att man kan proviantera och på många finns även vedeldad bastu och tvättrum. El och rinnande vatten finns inte. Utan här hämtar man vatten i en vattenkälla, hugger ved för värme och tänder ljus för belysning (pannlampa är bra att ha!). Ta chansen att uppleva gemytet på en av STFs 44 fjällstugor du med.

Efter STF Sälka fortsatte vi cirka 8 kilometer norrut till Tjäktjapasset. Där väntar en rejäl stigning upp till Kungsledens högsta punkt. Nu hade vinden helt avtagit och solen sken med full kraft. Det blev varmt. Jag fick lov att ta av mig byxorna. Väl uppe väntar belöningen. Magnifik utsikt! Och på andra sidan väntar mer belöning i form av nedförsbacke. Där ligger STF Tjäktja. Vi stannade till för en fika i solgasset och fick med lite post ner till STF Alesjaure. Så fungerar det i fjällen. Man hjälps åt och det går bra.

STF Alesjaure är en stor stugplats och här jobbar tre stugvärdar samtidigt, för tillfället. Totalt finns över 80 bäddar, en stor butik (för att vara i väglöst land. Tänk inte ICA Supermarket) och en bastu. Efter shopping och tvagning lagade vi middag. Tortellini med stark korv som gör att man svettas på överläppen. Det är bra för då dricker man mycket vatten och det behövs efter dagar som denna då solen grillat våra kroppar.

/Niclas

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s