Nytt lunchrekord

Dag 15. 10 April. 64,2 km. Virisen – STF Hemavans Fjällcenter. Stigning 477 höjdmeter.

Vilket underbart stakföre vi upplevt idag. Helt otroligt. Mer om det strax.

När det står över 60 kilometer på menyn vill vi gärna komma iväg tidigt och ha ett bra utgångsläge. Så klockan ringer kl 05:30 och sedan äter vi frukost, packar och städar i lugnan ro för att sedan komma iväg cirka klockan 07.

20140410-203211.jpg

Till en början är det ganska mycket utför och vi följer en skoterled ner till Gorkotjärnen. Först bland gles björkskog vilket är väldigt smidigt. Sedan genom tät granskog vilket är osmidigt. Då blir skoterleden nämligen mycket smal, mycket guppig och stundtals mycket brant. Full plog brukar funka men ibland är det så smalt att det inte går att ploga och då går vi på fötterna istället. Ofta är det kul att utmana sig men lagom är bäst och brutna saker sämst.

Väl nere efter backarna väntar ett par mil på sjö och det är riktigt hård skare, sol och lite medvind vilket gör tillvaron mycket behaglig. Ibland kallas den här typen av skare för betongskare och ibland för järnskare. Vi såg idag spår av en älg som gått ovanpå skaren. Då vet man att den bär bra och kanske skulle ordet älgskare läggas till vokabulären.

Vi flyger fram över nejderna. Fotar lite, filmar lite och äter godsaker för att sedan flyga vidare. När vi klockan 12 tar lunch har vi redan hunnit åka 43,8 kilometer! Det blir en långlunch med rejäl tupplur på maten och ett paket ballerinakex till efterrätt.

Efter lunch passerar vi ett speciellt hus någon mil innan Hemavan. Speciellt därför att jag och Fredrik Vestergård passerade där lagom till elvakaffet och blev inbjudna under vårt Vita band 2010. Jag tänkte att om någon är ute så måste jag stanna och säga hej. Det visar sig att hela familjen precis klivit ut genom dörren för att åka och fiska. ”Hej hej då var jag här igen”, sa jag i hopp om att någon skulle komma ihåg mig. Det gjorde de och det blev en lång och trevlig pratstund innan vi for vidare. Många människomöten under en sådan här tur blir verkligen unika och detta möte fick dessutom en lite extra kul tvist.

Nu bor vi på STF Hemavans Fjällcenter och har precis ätit en god middagsbuffé. Extra gott med en ordentlig salladsbuffé efter några dagar till fjälls.

Imorgon blir det vilodag och förberedelser inför Kungsledenrännet. Smidigast för oss hade ju egentligen varit att skida halva sträckan imorgon och halva på lördag men vi tycker att det ska bli spännande att se hur det känns att tura 8 mil på en dag. Att dessutom göra det i en lite högre hastighet än normalt adderar ytterligare en intressant dimension till det hela. Jag är väldigt nyfiken men får hålla mig till tåls till på lördag.

/David

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s