Lyssna på kroppen!

Dag 12. 7 april. 45,2km Gäddede – Ankarede Stigning 309 höjdmeter

Kroppen bestämmer
Imorse ringde klockan vid 06.00. David hade känning av en begynnande migrän. Inget allvarligt. Men alla som någon gång haft migrän och vet vad det innebär vet också att det inte är något att leka med. Därför fattade vi snabbt beslutet att skjuta på dagens start och avvakta läget. Tre timmar senare var symptomen borta och vid 9.30 startade vi dagens tur.

Oavsett om det handlar om migrän eller andra fysiska åkommor så är det viktigt att lyssna på sin kropp. Så väl på tur som i vardagslivet. Att negligera kroppens signaler kan på tur innebära att man sätter sig själv och andra i fara genom att bege sig ut på upptåg man för stunden inte förmår klara av. Därför var beslutet att skjuta på starten enkelt att ta. Hade inte läget förbättrats hade vi inte tvekat att stanna i Gäddede ytterligare en dag. Det ska vara gött att vara på tur!

20140407-190755.jpgStugliv i Ankarede

På Campingen i Gäddede är det lätt att trivas där den ligger vid Kvarnbergsvattnets strand. Vi bodde i en bekväm stuga med egen dusch och toalett. Vi har fått tillfälle att tvätta våra kläder, vilket var på tiden. Värdskapet är förträffligt och servicen hög. När två slitna långturare anlände sågs det snabbt till att de fick avnjuta varsin kall Ale från det lokala bryggeriet i Gäddede. Vi tackar för bra dagar!
20140407-185707.jpgIngen brist på vatten

Att färdas på is
Dagens färd till Ankarede har mestadels gått på sjö. Många av de stora sjöarna vi idag har skidat på är reglerade vilket medför luriga islägen. Svaga isar är inget att leka med. Att välja rätt väg bygger på att man skaffar rätt information.
– Fråga lokalbefolkningen om aktuellt isläge. Be dem peka ut grund, strömmar och annat som kan vara svårt att utläsa av kartan.
– Studera kartan noga. Se upp för inlopp, utlopp, vikar, grund, bryggor, broar, vass och sund.
– Vid färd på is, håll utkik efter öppet vatten, sprickor och annat som kan tyda på svaga isar. Låt dig inte luras av att det ligger snö på isen. Det är ingen garanti för stark is. Tvärt om, snön gör det svårt att bedöma isen.

Ankarede
Ankarede ligger vid Stor Blåsjön. Platsen är från början en samisk samlingsplats som har anor långt bak i tiden. Långt innan svenska och norska nybyggare koloniserade Frostviken. Här utövades såväl religion som andra sammankomster. Idag är Ankarede fortfarande en samlingsplats för människor.

20140407-190447.jpgKapellet i Ankarede

Om sommaren finns ett café och här står ett vackert litet kapell. Varje år firas här midsommar och det finns stugor att hyra för den som vill. Det har vi gjort! Bilväg hela vägen fram för den som vill.

/Niclas

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s