Flyktingloppet och etappsummering

Dag 11. 6 april. Vilodag Gäddede

Idag njuter vi av en vilodag. Återigen en vältajmad sådan visar det sig för i natt var det inga minusgrader och det småregnar ute. På ett sätt känns det som att vi skulle kunna kört på utan att ta denna vilodag men vi tror dels att det är väldigt nyttigt för våra kroppar att få denna lugn och ro ibland. Dessutom kan det vara mentalt skönt att veta att det ligger en vilodag och väntar. Framförallt om väder eller kropp någon gång inte samarbetar på det sätt jag helst vill.

En vilodag brukar se ut som så att kvällen innan njuter vi av att veta att klockan inte kommer att ringa och stannar ofta uppe ganska sent. Bara hänger, kanske ser på TV eller som igår kollar in det lokala nöjesutbudet. Gäddede har väl kanske inte gjort sig känt som Norrlands Saint Tropez men faktum är att kvällen innan Flyktingloppet så är det alltid gaj och partaj. Det var mycket människor i omlopp och vi fick höra hur det klassiska nattliga samtalet kan låta här efter att någon blivit lite glad i hatten, det lät exakt som i övriga världen. Dessutom fick vi träffa bekanta som vi lärde känna i fjol vid samma tid på året fast den gången på norska sidan och under Norge på langs, mycket trevligt. Kvällen avrundades ganska tidigt för vår del. Med 67 kilometers skidåkning i kroppen lämpar sig bingen bättre än dansgolvet om man ska skida något kommande dagar.

Vår långa härliga sovmorgon blev som vanligt inte så lång som vi tänkte när vi släckte lampan. Kroppen är så inkörd på att kliva upp tidigt så vid halv åtta fick det vara nog.

Vi packar på en vilodag ihop maten för kommande dagar. Här i Gäddede fanns en matdepå som vi skickat ut i förväg.

Idag har vi dessutom kollat på Flyktingloppets målgång här i Gäddede. Tävlingen startar i norska Nordli och heter på norska Flyktingrennet. Den sträcker sig över 44 kilometer och går delvis på kalfjäll. Det är verkligen helt sjukt vad fort det går för de allra främsta. Har du aldrig sett världseliten åka längdskidor så kan jag verkligen rekommendera det. Dagens segrare blev Niklas Dyrhaug och Heidi Weng. Här nedan kan du se ett litet galleri från målgången (Foto:David Erixon). Jag hade svårt att få till bildtexterna i telefonen men så här ser resultatlistan ut:
Herrar
1. Niklas Dyrhaug, Tydal IL 1:57:02
2. Petter Northug jr., Strindheim IL/Team Coop 1:58:24
3. Johan Kjølstad, Skogn IL/Team United Bakeries 1:58:27
Damer
1. Heidi Weng, IL BUL 2:06:04
2. Kari Vikhagen Gjeitnes, Henning Skilag 2:12:43
3. Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK 2:14:20

 

Efter målgången passade vi på att njuta av turens första pizza.

Om jag ska sammanfatta turens andra etapp så får det bli med orden över förväntan. Det har nämligen flutit på så otroligt fint med allting. Vi har haft bra väder vilket såklart är en bidragande orsak. Men jag tror även att rutinen från fjolårets tur är en starkt bidragande orsak. Vi är väldigt trygga med att vara ute heldagar på fjället och känner varandra mycket väl. Vi vet hur vi ska hålla oss ”varma, torra och mätta” och de ska mycket till för att vi inte ska lyckas med de tre ledorden. Men vi vet samtidigt att vi inte kan ta saker för givet. Vi lyssnar noga på våra kroppar för att tidigt kunna känna symtom på förslitningar. Vi håller dessutom alltid stenkoll på vädret så att vi inte ska överraskas av styggväder.

Gårdagens etapp var som sagt den första med lite tråkigare väder. Det blåste på uppe på fjället och sista timmarna regnade det lite. Det ryska högtrycket som givit oss så bra väder under turens inledning har nu försvunnit så vi får räkna med lite mer normalt fjällväder framöver. Det är dock något vi känner oss redo för och det ska bli kul att imorgon få skida vidare norrut.

/David Erixon

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s