Pulka eller ryggsäck?

Dag 9. 42,7 km. Jänsmässholmen – Valsjöbyn Stigning 415 höjdmeter

Prognosen sa sol. Jag förebyggde med solkräm redan innan frukost. Lyckades smeta in lite i ögat och fick lov att ursäkta mig från frukostbordet. David rev ner några applåder då han påpekade att solglasögon var bättre skydd för ögonen än solkräm. Det sved.

Yvonne på Jänsmässholmen, som bjudit på fantastiskt värdskap under hela vistelsen, avslutade med att ge oss en present i form av torkat renkött. Stort tack för det!

20140404-184055.jpg Turgodis

Dagen har i övrigt bjudit på fint väder och före vilket gjorde att vi anlände i Valsjöbyn redan vid 16-tiden. Inatt bor vi på Vandrarhemmet Valen. Här träffade vi Dahn som driver stället. Med sig hade han ett paket till oss innehållande proviant för kvällen och morgondagen. Trots att vi egentligen har livsmedel så att vi klarar oss kunde vi inte motstå frestelsen att gå in på butiken i Valsjöbyn för att inhandla lyxvaror som chips, cola och glass.

20140404-184134.jpgGlassfest

Pulka eller ryggsäck?
En fråga vi ofta får är om det är någon skillnad mellan att skida med ryggsäck gentemot pulka. Det korta svaret är; Ja! Det långa svaret utgår från att det finns för och nackdelar med båda. Nedan kommer en kort redogörelse för våra erfarenheter.

20140404-184116.jpgSolskydd 2.0?

Det första man bör fundera på är hur mycket packning som turen kräver i form av utrustning och mat. Är det 20 kilo eller mer, eller väldigt skrymmande (stora vintersovsäckar för många kallgrader) är pulka att föredra. Tyngden blir en stor belastning för kroppen och sliter väldigt på axlar, rygg och höfter. Har man mindre än 20 kilo är det värt att överväga ryggsäck. Givetvis är vikterna väldigt personliga.

20140404-184014.jpg
Med ryggsäck går det fortare att skida då du kan nyttja den längdskidteknik som terräng, före och kropp ger förutsättningar till. Det går bra att bara staka om det är platt och hårt. Pulkan utövar hela tiden ett växelspel på kroppen där den ömsom bromsar upp och ömsom skjuter på. Allt som oftast när kroppen är på väg i motsatt riktning. Att staka längre sträckor är därför svårt och vanlig ”diagonalpromrnad” är ofta att föredra vilket innebär ett jämt men något långsamt tempo.

20140404-184031.jpg Gammelskog med manlav

Underlaget spelar en betydligt större roll när pulka dras. Nysnö, bristande skare och blöt sugande snö sinkar ett pulkaekipage rejält. Med ryggsäck påverkas man mindre av yttre förutsättningars påverkan på framkomlighet.

Ryggsäcken tillåter ett mer varierat vägval i brant terräng och genom skog. Med pulkan där bak är det inte bara du själv som ska igenom hårnålen mellan granarna och att gå på skrå betyder ofta att pulkan välter över på sida.

20140404-184045.jpg David och blomsterfjället Ansätten

En ryggsäck blir tät mot ryggen och orsakar, i alla fall för mig, en ymnigare lokal svettning. Sele till en pulka är betydligt luftigare.

Prisbilden kan också vara relevant att fundera på. En ryggsäck kostar ett par tusenlappar medan ett inköp av en pulka blir betydligt dyrare. Komplett med skakel och sele landar det ofta på över 10 000 nypris. Begagnadmarknaden är inte överdrivet stor.

20140404-184106.jpg Riksröse 184a vid sjön Stor Kingen

Vi har gjort långturer med både pulka och ryggsäck. Båda sätten är bra men på olika saker.

/Niclas

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s