Djurspår och 3-rätters

Dag 7. 2 april. 52,8 km Medstugan – STF Kolåsen Fjällstation Stigning 670 höjdmeter

I går delade vi boende med två trevliga snickare från Härjedalen som var i området på jobb. När vi inte lyckades hitta någon termometer för att avgöra utomhustemperaturen gick de ner till bilen för att kolla. Domen löd -14,5. Perfekt! Det betyder kallsnö.

Morgonen var helt fantastiskt fin. Kan inte riktigt komma ihåg när jag senast fick känna kylan nypa mig i kinderna. Uppfriskande! Vi kom iväg 7.30 och solen gjorde oss sällskap nästan fram till lunch då det drog ihop sig på himlen.

Vi följde en skoterled till Stor-Rensjön. Fin skidåkning i gles skogsterräng. Först björk och på slutet tall. Djuren verkar trivas för vi har sett spår av såväl hermelin, räv, ren, ripa och järv! Vid en öppen bäck satt en strömstare och flera gånger under dagen har vårystra talgoxar spelat för oss. Livet sjuder verkligen i naturen nu när solen och värmen börjar härska allt större tid av dygnet.
20140402-212601.jpg
Nästan hälften av dagens skidåkning har varit på sjö och det har varit en fröjd. Hård botten ger bra bärighet och fäste för stavarna. Högst upp ett tunt lager kallsnö för bra fäste och glid. Fast vi åker långa sträckor känns kropparna bra.

Väl framme på STF Kolåsen Fjällststion hälsades vi välkomna av Micke som driver anläggningen tillsammans med sin fru Anna. Efter en dusch och bastu blev vi bjudna till bords. Där väntade en himmelskt god 3-rättersmiddag lagad av Micke. Mat lagad från grunden med de mycket speciella ingredienserna kärlek och omtanke.

Trots uppenbara kvalitéer som kock avslöjade dock Micke att han helst av allt skulle vilja överlåta tilltagandet av maten till någon annan för att själv helt fokusera på produktion av själva råvarorna. Om sommaren är ängarna runt Kolåsen fyllda av får och några kor. Djur som lever ett gott liv innan de serveras i restaurangen. Fårens skinn blir efter EKO-garvning fina produkter. Till denna sommar får djuren sällskap av ett gäng grisar också.

Förutom själva matupplevelsen är Kolåsen värt att besöka för dig som uppskattar orörd natur, vandring, skidåkning, paddling och fiske. På väggen inne på stationen sitter mängder av modeller av fångade öringar och rödingar. Största öringen vägde 10,4 kg. Tillräckligt för att jag ska bli sugen på att stanna kvar och plocka fram fiskegrejerna! Men det får vänta, imorgon blir det en skidtur istället. Änn finns det gott om snö, så vi slipper ta till innovationer som nedan.
20140402-212712.jpg
/Niclas

Annonser

2 thoughts on “Djurspår och 3-rätters

  1. Ni är inspiration grabbar! Skulle ni kunna lägga ut antal klättrade höjdmeter per dag också tillsammans med antal km?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s