Idag börjar turen på riktigt

Dag 6. 1 April. 61,9 km STF Storulvån Fjällstation – Medstugan Stigning 511 höjdmeter.

Idag började vår tur på riktigt. Vi lämnar nu de välbekanta fjällområdena som vi arbetar i till vardags och tar oss an fjälltrakter som vi inte känner lika väl. En annan aspekt är att vi nu skruvar upp längden på våra dagsetapper.

20140401-193500.jpg
Vi inleder dagen med frukostbuffé på Storulvån och sedan säger vi farväl till en massa fina vänner. Tråkigt att säga hej då men vi tar med oss en massa positiv energi. Vi skidar längs med vägen ner till Enafors. Skida längs med väg gjorde vi flera gånger under Norge på langs och det bidrar till att förstärka känslan av att vi nu är på långtur. Vi möter flera bekanta som åker bil och de stannar och kommer med lyckönskningar. Det är kallt, soligt och skaren är täckt med ett lager nysnö som ger fint fäste. En sagolik vinterdag med andra ord.

20140401-193753.jpg
I Enafors kliver vi på skoterleden som går norrut mot Sönner-Rensjön. När vi stannar för lunch har vi redan hunnit skida 30 kilometer. Det känns väldigt bra och gör att vi njuter extra mycket av maten.

20140401-194003.jpg
Efter lunch passerar vi Rensjösätern. Där finns det ett riktigt stort hus som kallas för Rosa slottet. I slutet på 1800-talet var det populärt att uppföra stora jaktstugor i dessa fjälltrakter. Ofta var det rika engelsmän som byggde eller sågverkspatroner från Norrlandskusten. Rosa slottet ligger riktigt vackert i norra änden av Norder-Rensjön.

Vi beger oss sedan österut med siktet inställt på Medstugan. Vi tar nu lite höjd och kommer åter upp kalfjället. Det är mjuka fina böljande fjäll och i fjärran kan vi se ända till Sylarna. Vi ser bland annat även Blåhammarens fjällstation och Åreskutan. Riktigt mäktiga vyer i eftermiddagssolen. Vägen ner till Medstugan blir mycket kul. Det är gles skog och skaren bär fint så de blir lekfullt och lite slalom mellan träden.

20140401-194211.jpg
I Medstugan finns ett vandrarhem där vi tagit in. Här fanns det förr ett mejeri och långt tillbaks bedrevs här försök med att finna tåliga sädesslag för det karga norrländska klimatet. Medstugan ägs av hushållningssällskapet.

Inför turen trodde jag att det skulle kännas rejält i kroppen efter en så här lång dagsetapp men det känns riktigt bra. Jag är inte mycket tröttare än vad jag varit efter en vanlig dag på tidigare långturer. Nu har vi ju haft väldigt bra förutsättningar idag men det är ändå kul att ha en positiv känsla i kroppen. Nu känns det som att vi kommit igång på riktigt och jag ser fram emot kommande dagar.

/David

Annonser

2 tankar om “Idag börjar turen på riktigt

  1. Hej!
    Nyss hemkommen från Sylarna, Helags och Storulvån (där vi sågs) följer jag nu med stort intresse er långtur i vår underbara fjällvärld. Ni är fantastiska! Tre mil före lunch! Ni är så otroligt positiva så det är verkligen så roligt att få vara med er på turen. Tack för att ni delar med er av era upplevelser! / Laila

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s