Ljummen lingonbubbeldricka

Dag 3. 29,2 km Fjällgården Ramundberget – STF Helags Fjällstation Stigning 888 höjdmeter

Utvilade efter en god natts sömn på Fjällgården i Ramundberget och mätta efter att ha njutit utsökta måltider, hoppade vi på skidorna med siktet inställt på STF Helags Fjällstation. Solen har fortsatt att skina under dagen och endast en svag nordvästligt vind har ibland gjort oss sällskap. Den har inte stört, enbart svalkat skönt.

Från dalen stiger det ganska rejält upp genom skogen till kalfjället och innan vindskyddet i Svaaletjahke har nåtts efter 8 kilometer har vi klättrat ungefär 350 höjdmeter. Därifrån kommer man ut på en skoterled, när Hästkläppen rundas, som går hela vägen till Helags.

Här kan du se ett bildspel från dagens tur. Klicka på en bild för att starta ett bildspel.

I början av dagen var det kallsnö och med röd valla under skidorna hade vi bergfäste, men med solen kom plusgraderna och därmed klisterföret. Då vi fortfarande är lite osäkra på om klister är kompatibelt med stighudar, eller om klistret fastnar i hudarna och sabbar dem, så valde vi istället att gå på korta stighudar då terrängen bjöd på motlut. I utförslöpor och platta partier gick det fint att glida och staka. Vi är verkligen nöjda med val av skidor och hopplock av stavar.

Dagens lunch intogs vid STF Fältjägarstugan. Omgivningen bjuder på fina fiskemöjligheter både sommar som vinter. Medan vi satt mot husväggen och åt lunchen kunde vi blicka ut över det mäktiga Helagsmassivet som mäter hela 1796 meter över havet och därmed är det Sveriges högsta topp söder om Polcirkeln. Här finns även landets sydligaste glaciär och ett av få områden i landet där den utrotningshotade fjällräven har en stark population. Har du vägarna förbi Helags sommartid rekommenderas starkt att gå med på en guidad fjällrävstur. Men då måste du kunna bevara en hemlighet!

Nu väntar bastu och tvagning innan middag. Av ”skidskogen” att bedöma blir vi nog inte ensamma. Väl framme fick David äntligen avnjuta den speciella ”ljummen lingonbubbeldrickan” som endast serveras på Helags.

/Niclas

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s