Vita bandet 30 dagar De luxe

Dag 2. 28 mars. 43,7 km STF Skedbrostugan – Fjällgården Ramundberget Stigning 864 höjdmeter

20140328-184611.jpg
Hur ska jag kunna förklara denna lycka att få skida fram i det bästa av vårvinterväder? Efter en vinter med mycket blåst och lite sol så känns de här vårvinterdagarna om möjligt ännu bättre än vanligt. Det är en otrolig lyx att få glida fram över fjället i vindstilla och strålande sol. Vi funderade på att kalla denna tur för ”Vita bandet 30 dagar De luxe”. Men misstänkte att vi trots allt skulle behöva slita en del och att det skulle sticka i ögonen men hittills hade det namnet verkligen stämt. Skaren gör att vi rör oss både lätt och snabbt. Vi har gott om tid att sitta i solgropar och kommer ändå fram tidigt till vårt dagsmål.

Kvällsvy från Skedbrostugan

20140328-184329.jpg

Idag lämnade vi Skedbrostugan klockan 8.00. Det var fortfarande några minusgrader i luften och vi hade bra fäste och fenomenalt glid. Det gjorde att vi redan kl 11 hade skidat de 2 milen till Tänndalen. Längs vägen hade vi dessutom både fotat, filmat och fikat. Vi hade även spanat en del på det vackra och säregna landskapet. Inte minst hoppades vi att på håll någonstans få se Sveriges enda vilda flock med myskoxar som ska hålla till någonstans i området. Några myskoxar såg vi dock inte men väl en massa järvspår. Verkligen ett unikt landskap och mitt däri står det en liten stuga som vi hade förmånen att spendera natten i.

20140328-184836.jpg
I Tänndalen frågar vi efter lite vatten på hotellet och fick motfrågan om vi ville ha det ljummet eller varmt. Endast en mycket erfaren receptionist ställer den frågan. För såklart ville vi inte ha med oss kallt vatten ut som skulle kunna frysa. Vi körde på varmt. Det blir effektivast så, för då börjar vi med att fylla vår mugg med snö innan vi slår på vattnet och på så sätt får vi mer vatten än vi bär med oss.

Efter en sådan smakstart på dagen så far tanken genom huvudet att vi kanske ska passa på och gå lite längre än planerat… Varför inte gå till Storulvån på två dagar härifrån istället för på tre. Då blir det lagom att sova en natt på Fältjägarstugan. MEN, vi visste att sådan här idéer skulle kunna dyka upp. Så vi bestämde redan innan vi åkte till Grövelsjön att vi inte skulle köra in några dagar på väg till Storulvån även om det skulle vara lockande. Vi tror att det är viktigt att successivt vänja kroppen vi de långa dagarna och först efter någon vecka eller två börja trycka på lite extra ibland.

20140328-184951.jpg
Efter Tänndalen lägger vi på stighudarna och går upp till Andersborgstugan som är en våffelstuga. Förmodligen ett gammalt namn som dock börjat klinga lite speciellt under det senaste decenniet. Många är nog de som gjort sig lustiga över det namnet så det låter jag bli. Väl där träffar vi våra vänner Arvid och Johanna och får oss en lång och härlig lunch i solen. Trots att det bara är turens andra dag så är det ändå en väldigt kul energiinjektion att få träffa vänner ute på fjället mitt under en långtur.

20140328-185249.jpg
Många gånger under eftermiddagen får vi njuta av fina skidspår. Tack vare att våra skidor är ganska smala får de plats i skidspåren där det glider som allra bäst. Solen värmer och vi kavlar upp byxor och ärmar så långt det går.

Sista biten ner till Ramundberget lutar det på ordentligt och plogmusklerna får sig en genomkörare. Nedfärden sker dock utan missöden och trots att vi tagit de lugnt och njutit en hel massa så når vi Fjällgården i Ramundberget redan kl 16.

20140328-185454.jpg
Här finns det bland annat spa, pool, bastu och snart ska vi njuta av en trerätters middag. Behöver jag skriva att jag mår ganska bra? Fjällgården är för övrigt anslutet till STF och som medlem har du självklart rabatt på boendet.

Imorgon ska det vara fortsatt fint väder och vi har bara cirka 26 kilometer på schemat. Som bäddat för långfrukost och många solgropar.

/David

Annonser

2 thoughts on “Vita bandet 30 dagar De luxe

    • Känns riktigt lyxigt att ha fått en sådan start på turen. Vi har inte behövt pusha på något utan kunnat skida på i lugnan ro. Tror det är bra för fortsättningen att kroppen får en liten tillvänjningsperiod. Finns väl risk att det inte är sol och skare hela vägen…
      /David

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s