Sol, rogenmorän och dubbelstakning

Dag 1. 27 mars. STF Grövelsjön – STF Skedbrostugan 41 km Stigning 250 höjdmeter

Det är en speciell känsla att äntligen få köra igång. Alla ni som en gång varit barn och längtat efter tomten vet vad jag menar.

Första dagen är alltid lite speciell. Efter att ha medverkat i radio per telefon och diverse andra bestyr med multimedia och sociala medier laddade vi upp med en rejäl frukost. Precis som vid gårdagens måltid var sällskapet minst lika bra som själva maten. Förutom Gustav och Johan som var med igår fick vi umgås med Björn som är sportchef på STF Grövelsjön, Charlie som är rutinerad platschef på platsen sedan 1986 och ”Mr Kite” Simon som kommit ner för att köra ett kiteevent. Alltid trevligt med likasinnade.
20140327-200807.jpg

Efter frukost blev det mer radioprat, nu för David. Sen intervju och fotografering av en reporter på plats. Allt som skrivs och sägs i media om deluxeturer.se och vår tur Vita bandet 30 dagar samlas under Pressklipp.

När vi lämnade Grövelsjön var vi tre. Johan följde med oss en bit på vägen innan han, efter fika i Hävlingen, vände åter hemöver. Mycket uppskattat att få ha med en fjällentusiast och god kamrat som Johan på tur. Om han inte varit uppbokad på jobb till helgen hade han säkert skidat med hela vägen ”hem” till Jämtland.
20140327-195636.jpg

Vädret har under dagen varit förträffligt. Vad sägs om strålande sol och vindstilla? Vi njöt för fullt när vi skidade fram i Rogenområdet med dess speciella karaktär. Sjöar med konstiga former avlöser varandra, delade av rullstensåsar och på stränderna sticker den speciella rogenmoränen fram. Istiden har verkligen satt sin prägel här. Gles tallskog med träd i snillrika formationer väcker fantasin till liv och ögonen söker efter något litet troll, hämtat från John Bauers värld. Här och var finns också torrakor (gamla torrs träd) som det växer varglav på. Namnet har varglaven fått efter sitt forna användningsområde. Ur den går det att utvinna ett gift som förr användes för att förgifta åtel och döda vargar med.

20140327-201055.jpg
Det mesta av dagens färd har gått på sjöar med fantastiskt lättskidat före. Långa sträckor har vi kunnat stå och stakat vår väg fram. David som är en råstark skidåkare har knappt klämt en svettdroppe, trots intensiv sol. Själv har jag varvat stakandet med 2ans och 3ans skejtväxel för att få en behaglig resa.

20140327-201554.jpg
Efter 28 kilometer stannade vi till vid STF Rogenstugan för en fika. Stugvärd Jarl bjöd på varm saft och ett trevligt gäng från Västerås såg till att David slapp bli utan sin dagsranson kaffe. Detta hade kunna bli verklighet då kaffet blivit kvar i Grövelsjön. Katastrofen undveks dock. Själv njöt jag av min saft.

20140327-201407.jpg
Sista 12 kilometrarna fram till STF Skedbrostugan går också över sjö vilket gjorde att vi ganska snabbt kunde ta oss fram. Väl framme fick vi njuta av en fantastisk solnedgång, Ulfs historier från 40 år i stugvärdsbranschen, god middag och en skön säng att vila på. Somnar nog ovaggad ikväll!

/Niclas

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s