Val av skidutrustning

Tillsammans med vår samarbetspartner Backcountry Equipment har vi med stor omsorg och eftertanke valt ut vår skidutrustning till denna tur. Karaktären på turen är att vi vill förflytta oss lätt och snabbt. Om det varit optimala snöförhållanden skulle det betyda skejtskidor hela vägen. Verkligheten innebär tyvärr inte optimala förhållanden hela tiden. Det kommer säker att bjudas på en hel del lössnö, grovkornig snö, blöt snö och rutten snö. Därför behöver vi välja utrustning som gör att vi kan röra oss snabbt och lätt vid bra förhållanden, men utrustningen ska även medföra att vi kan röra oss när förhållandena inte är bra.

Turskidor

Åsnes Holmenkollen är en lätt och något smalare turskida med 3/4 stålkant och bra spann som påminner om vanliga längdskidor. 3/4 stålkant innebär att den inte går över hela skidan utan slutar en bit in fram och bak. Vi har valt ett vallningsbart belag och skidorna är utrustade med det så kallade fellelåssystemet, vilket innebär en patenterad lösning för att fästa kort stighudar. Skidorna väger 1555g (200cm läng).

Fördelar

Den låga vikten och spannet gör att skidan går att köra som en vanlig klassis längdskida, fast med stålkanter. Vallningsbart belag gör det lättare att optimera förhållanden mellan glid och fäste. Korta stighudar kan användas för att få fäste vid branta backar eller extremt isiga underlag.

Nackdelar

Smala skidor betyder sämre bärighet i lössnö och är lite svårare att hålla balansen på. 3/4 stålkant betyder något sämre fäste på hårda underlag och vid utförskörning. Att valla kan upplevas som tidskrävande och krångligt. Svårt att få till bra fäste vid 0-gradiga temperaturer och nederbörd.

Niclas i Ullådalen

Bindning

Denna tur föll valet på en Rottefella BC Manuell bindning. Den påminner om en bindning till en vanlig längdskida men är betydligt robustare i sin konstruktion. Bindningen väger ca 470gram per par.

Fördelar

Är lätt att använda och ger bra rörelsefrihet i foten vilket betyder att man kan ta långa glidsteg. Påfrestar inte pjäxorna lika hårt som en Nordic Norm 75mm (NN75) bindning. Tystare än en NN 75 bindning som ofta har en tendens att ”gnissla” när man går.

Nackdelar

Konstruktionen består av flertalet rörliga delar som i fält blir svåra eller omöjliga att laga om det skulle gå sönder. Vid blötare snö har bindningen en tendens att bygga en del is vilket gör att det är omöjligt att separera pjäxa från bindning. Antingen får man gå in med skidorna i stugvärmen eller lämna skorna ute. En nödlösning är att kissa på bindningen för att få den att släppa. Mindre svängvänlig vid utförsåkning och telemarkssvängar då anläggningsyta mellan pjäxa och bindning är betydligt mindre än på en NN 75 bindning.

Pjäxor

Den Italienska tillverkaren Crispi har en modell som heter Nordland. Det är en skinnpjäxa med uppdragen skyddskant runt hela skon för att förhindra väta att tränga igenom. Skaftet är av något lägre modell. Ett par i storlek 44 väger 1500 gram.

Crispi Nordland

Fördelar

En lätt turpjäxa som erbjuder bra komfort och stabilitet, trots att skaftet är av låg modell. Skinn är slitstarkt och står emot väta bra samtidigt som det ventilerar. Skyddskanten runt skons nedre del skyddar ytterligare mot väta.

Nackdelar

Högre skaft innebär mer stabilitet, men blir samtidigt tyngre.

Stavar

Rex R1 är en vanlig längdskidstav i 100% XT-60 carbon. På den har vi monterat en större truga som används av skidorienterare och handledsremmen har bytts ut mot en så kallad ”touring strap”, ett handtag utan tummgrepp och kardborrespänne. Runt stavens nedre del har vi satt silvjertejp för att skydda mot yttre våld.

Fördelar

Staven blir lätt och den ger bra respons i stakningen. En stav i aluminium böjer sig för lätt. Trugorna medför att stakning blir lättare då en stav med ”kringla” lätt nyper fast i snön. Handledsremmen gör det lätt att få plats med tjockare vantar, går lätt att ta av och på samt justera.

Rex R1 Handtag

Nackdelar

Hållbarheten. Carbon är starkt mot tryck i rätt led men otroligt känsligt för slag och stötar. Den går lätt av om den skadas. Trugan har mindre bärighet i lössnö än en klassisk turtruga av kringelmodell. På grund av stavarnas hållbarhet bär vi med oss en extrastav av teleskopmodell.

/Niclas

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s