SPOT

Även under denna tur kommer vi att ha med en så kallad SPOT. Den är en väldigt bra sak att ha ur säkerhetssynpunkt. I stora delar av den svenska fjällvärlden är mobiltäckningen obefintligt och avstånden kan vara långa till närmaste väg eller hjälp. Tack vare att SPOTen kommunicerar via satelliter så fungerar den även där det inte finns signal för mobiltelefoni, vilket gör att vi alltid kan meddela oss.

spot

Det finns flera olika typer av SPOTar. Men alla har samma grundfunktioner:
– Man kan skicka OK meddelanden.
– Man kan kalla på hjälp även om läget inte är akut.
– Man kan kalla på SOS

OK meddelanden och hjälpmeddelanden kan man programmera på förhand och man väljer också till vem meddelandet ska skickas. Kan vara både till e-postadresser och som SMS till mobilnummer. Tillsammans med meddelandet går det ut en GPS koordinat som gör att alla där hemma kan få vår exakta position. SPOTen är till och med kopplad mot en hemsida som visar på en karta exakt vart man befinner sig. SOS meddelanden skickas direkt till en larmcentral som utifrån GPS koordinaten tillkallar hjälp.

Vi har som rutin att varje kväll när vi slår läger för dagen skicka ut ett OK meddelande från SPOTen som talar om för alla att vi mår bra. Det känns skönt att kunna meddela sig till dem där hemma. Sen är det också kul att se på en karta exakt vart vi befinner oss.

Det finns flera alternativ till SPOT att ha med som säkerhetsutrustning via satellitkommunikation. Exempelvis en satellittelefon. Fördelen med en SPOT är att den är mycket billigare. En SPOT generation 1 kostar ca 500kr att köpa och sen tecknar man ett abonnemang för ett år som kostar cirka 900kr. En satellittelefon kostar flera tusen att köpa in, har dyra abonnemang och är svindyra i drift. Nackdelen med en SPOT är att den alltid bygger på envägskommunikation. Vi kan alltså bara meddela oss, aldrig ta emot någon information.

För att följa oss via vår SPOT klickar du här!

/Niclas

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s