Fjällets baksida

Fjället är en härlig plats. Det har så mycket att erbjuda. Naturupplevelser utöver det vanliga, tid för rekreation, motion, trevligt umgänge eller välbehövlig egentid. Upptäckarlusten kan bejakas då varje dal, varje topp och allt där i mellan kan vara en plats som stannar kvar i sinnet, ett smultronställe. Den som jagar adrenalinet kan hitta det i fartfylld utförsåkning i orörd snö eller på cykelsadeln. Men fjället har också en baksida. Det kan var hårt, brutalt och helt skoningslöst.

spår i nysnön

Fina spår i nysnön på leden mot Tjallingen.

Stora delar av den svenska fjällvärlden är tillrättalagd för att den ska kunna upplevas på ett enkelt, säkert och bekvämt sätt. STF har stationer och stugor som man kan bo bekvämt i. Länsstyrelsen märker upp leder sommar och vinter, bygger broar och ser till att det finns vindskydd med säkerhetstelefon, ved och kamin att elda i om det skulle uppstå en nödsituation. Polisen ansvarar för, och leder alla räddningsinsatser i fjällvärlden. Till sin hjälp har polisen en organisation bestående av cirka 400 fjällräddare som är uppdelade på 30 geografiska områden längs med den svenska fjällkedjan. Det är alltså i första hand den lokala fjällräddningsgruppen, som på uppdrag av polisen, genomför de räddningsinsatser som behövs.

Det finns  många skyddsnät för oss fjällbesökare. MEN allt detta har också en baksida. Det inger en falsk trygghet hos många. En känsla av att ett besök i fjällen är helt ofarligt och att det vid en uppkommen situation bara är att plocka upp mobilen ur fickan, ringa ett samtal och på några minuter har situationen löst sig tack vare hjälp utifrån. Så är det inte. I samma stund som man sätter foten på leden ingår man ett kontrakt med sig själv. Det man skriver under på är att man i första hand helt och hållet ansvar för sin egen säkerhet. Saknar du kunskap, erfarenhet eller utrustning? Välj en tur av annan karaktär eller omge dig av sällskap som har det nödvändiga som du själv saknar.

Den legendariska fjällfararen och författaren Torsten Boberg uttrycker saken på följande vis i sin bok Att dra till fjälls från 1949:

Den som på allvar ger sig ut i fjället skall ganska snart finna, att livet på vidderna och bland topparna ej villigt flyter efter samma ”tidtabell” som nere i kulturbygderna, där allt kan rangeras inom kretsen av mänskliga påfund och anordningar. Särskilt de som färdas i fjällregionerna om vintern bör besinna detta. Vi äro, då vi befinner oss ovanför skogsgränsen, i långt större utsträckning än eljes hänvisade till att reda oss själva. Nere i bygderna äro vi omgärdade av säkerhetsanordningar som icke klicka – kanske ha vi t.o.m fått en skriftlig garantisedel på saken. I fjället är det inte så alldeles visst, att den garantisedeln gäller.”

Varför väljer jag att skriva om detta och lyfta denna debatt? Vill jag avskräcka från att besöka fjällen. Verkligen inte, då missförstås jag å det grövsta. Fjället har något att erbjuda alla. Oavsett erfarenhet eller tidigare kunskaper. Men om man inte tar hänsyn till sina egna förutsättningar i valet av tur, då kan det gå illa. Jag vill uppmana alla att uppleva och upptäcka fjället, men att göra det på ett ansvarsfullt sätt! Tyvärr har jag den senaste tiden mött människor som helt levt i villfarelsen att eget ansvar inte alls gäller utan att det är alla andras ansvar att säkerställa deras trygghet på fjället, det är Fjällräddningens ansvar, det är STFs ansvar och det är Länsstyrelsens ansvar. Det tycker jag är tråkigt. Fjällets baksida visar sig alltså, i sin renaste form, vara ett fenomen som uppstår då det mänskliga medvetandet och handlingarna som följer helt saknar förankring i de omständigheter naturen ger oss.

/Niclas

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s