Packat ryggsäcken

Ledig dag betyder skidåkardag. Planen för dagen var att ta en tur från Storulvån till Vålådalen. Från den norra ””infarten” till Jämtlandsfjällen till den östra via Gåsenstugorna och Stensdalsstugorna. En sträcka på cirka 47 kilometer. Ungefär på det avstånd vi kommer att ligga under själva turen.

Förberedelserna inför turen börjar faktiskt bli klara, i alla fall gällande utrustningen. Tur är väll det då det bara är 16 dagar kvar tills det att startskottet går. Därför passade jag på att packa ryggsäcken nästa precis så som den kommer att vara packad under turen. Som tidigare nämnt är låg vikt stor prioritet för oss under denna tur då vi har för avsikt att röra oss ganska långa sträckor varje dag. I ryggsäcken, som är en Bergans Rondane på 46 liter låg följande.

Tält Bergans Compact Light (endast yttertält och bågar) 1462g
Sovsäck Bergans Senja Zero 1074g
Dunjacka Bergans Fonna 960g
Skaljacka Bergans Helium 350g
Skalbyxor Bergans Super Lett Pants 320g
Mössa Bergans Kuling Beanie 65g
Skalvantar Bergans Dermizax Shell Mitten 105g
Ryggsäck Bergans Rondane 46 L 1350g
Korta Stighudar Åsnes 86g
Pannlampa Brunton Glacier 115 100g
Termos+1 L vatten Primus 522g+1000g=1522g
Ombyteskläder Aclima 326g
Valla+vallakloss   182g
Vindsäck   469g
Liggunderlag   411g
Spade   310g
Mat   1000g
1:hjälpen och hygien   455g
TOTAL VIKT:   10 729g

IMG_3476

Självklart kommer det att tillkomma en del utrustning i form av mer mat, elektronsik utrustning, kök och extra ombyteskläder. Men det känns ändå riktigt bra att vi tack vare våra samarbetspartners lyckats hitta produkter som verkligen passar vårt upplägg perfekt, gällande kvalité, funktion och vikt. Det är vi mycket nöjda med! En fullständigt lista över all utrustning vi kommer att ha med på turen kommer att presenteras inom kort.

De första 15 kilometrarna till Gåsåns vindskydd var rikt lättskidade i den nyfallna snön. Åsnes Holmenkollen är verkligen den snabba och lätta turskida vi hoppats. Efter vindskyddet börjar den 5 kilometer långa stigningen upp till Gåsenstugorna. Där var det mer vindpinad snö bitvis isigt men jag hade ändå bra fäste nästan hela tiden.

Efter en fika och samkväm med stugvärd Bengt på Gåsenstugorna drog jag vidare de 16 kilometrarna mot Stensdalssugorna. Första biten är det uppför, men väl uppe i passets högsta punkt väntar belöningen. En lång utförslöpa, nästa hela vägen ner till Stensdalssugorna kändes det som idag då föret var riktigt snabbt. Det blåste upp en del och bitvis blev sikten dålig. Konturerna på marken suddas ut och det gör utförsåkningen vansklig. Men allt gick bra.

IMG_3457

Nya storstugan i Stensdalen börjar bli färdig. Invigning planers till midsommar 2014. Slå länge går det bra att bo i lillstugan

På Stensdalen träffade jag på kamraterna Torun och Erik som också var på väg till Vålådalen. Vi fick en liten rundtur av Mats och Marianne som är stugvärdar inne i den nya stugan som håller på att byggas vid Stensdalen. Ett välbehövligt tillskott på stugplatsen då den gamla storstugan brann ner till grunden 2010. Det är ett riktigt praktbygge och liknar inte någon annan stuga som STF driver i fjällvärlden. Ett klimatsmart hus, som drivs på solenergi och har plats för 22 boende gäster, plus extrabäddar. Planlösningen är öppen och med stora fönster som inbjuder till långa stunder att drömma sig bort av utsikten. I stugan finns förutom rum för boende ett stort självhushållskök, butik, torkrum och matsal. Invigningen är planerad till midsommar 2014.

IMG_3458

Härlig rymd, ljus och utsikt i den nya storstugan i Stensdalen.

Efter en välbehövlig fika vinkade vi adjö till Mats och Marianne och fortsatte tillsammans den sist biten ner till Vålådalen. En fin tur som jag verkligen kan rekommendera, såväl sommar som vinter. Man behöver verkligen inte göra den på en dag utan kan lämpligen genomföra den på tre dagar med övernattning på Gåsenstugorn och Stensdalsstugorna.

IMG_3462

/Niclas

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s