Pryltips: Spade för lätta turer

Spade ingår tillsammans med vindsäck och varma kläder i den grundläggande säkerhetsutrustningen när man är på tur vintertid. Spadar finns i många olika utföranden och kvaliteter. Det är viktigt att tänka igenom användningsområdet för spaden innan man väljer modell. Ska den användas vid färd i lavinterräng ställs betydligt högre krav på spaden än för den som ska användas på platta turer.

Några grundläggande krav på en spade för platta turer bör vara:

– Bladet är i metall och inte i plast
– Löstagbart handtag för att lättare kunna packa
– T-handtag eller D-handtag för bra grepp

Fiffiga detaljer är om spaden har teleskopskaft så att den går att göra längre och har ruggad greppyta på handtaget för bättre grepp.

På denna tur är låg vikt prioriterat för oss. Arva Ultra Shovel är en lätt och stryktålig spade som väger endast 310 gram. Skaftet är i karbon vilket är starkt och lätt. Bladet i aluminium och är löstagbart. Tack vare hålen i bladet går spaden att använda som snöankare eller för att tillverka en räddningssläde. Skaftet är 50 centimeter långt men saknar teleskopfunktion.

Arva_Ultra_Shovel

Arva Ultra Shovel är en ISMF-certifierad (International Ski Mountaneering Federation) lavinspade, vilket betyder att den är godkänd att användas i tävlingar som anordnas i skidalpinism. Personligen anser jag att detta inte är ett bra alternativ som lavinspade. Då bör en modell väljas där bladet är tjockare vilket gör den mer hållbar samt att bladet bör vara större för att det ska gå snabbare att flytta stora mängder snö. Snö i en lavinkägla är hård och kräver en hållbar spade. Men för att gräva bivacker i snödrivor och solgropar passar den utmärkt!

Niclas gräver en solgrop Foto_David Erixon Webanpassad/Niclas

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s