Vindens kyleffekter

Det blåser väldigt mycket här i Jämtlandsfjällen för tillfället. Det går bra att vara ute och så länge man befinner sig i den skyddande fjällbjörkskogen kan det vara riktigt behagligt. Många av oss tar nog för vana att kolla termometern innan vi går utanför dörren men det är lätt att glömma bort vinden när man ska planera sin klädsel. Enbart temperaturen ger inte en riktig bild av hur kallt det kommer att vara, utan vindstyrkan måste också tas med i beräkningen.

Om sommaren kan en svalkande vind upplevas som riktigt skön och det är kanske tack vare den som det blir behagligt. På vintern känns det dock direkt mycket kallare när det blåser. Nedan ser du en tabell över hur temperatur i kombination med vind skapar det som kallas för effektiv temperatur och vindens kyleffekter på bar hud.

  10 6 0 -6 -10 -16 -26 -30 -36
2 m/s 9 5 -2 -9 -14 -21 -33 -37 -44
6 m/s 7 2 -5 -13 -18 -26 -38 -44 -51
10 m/s 6 1 -7 -15 -20 -28 -41 -47 -55
14 m/s 6 0 -8 -16 -22 -30 -44 -49 -57
18 m/s 5 -1 -9 -17 -23 -31 -45 -51 -59

Om termometern visar minus sex grader och det blåser två meter per sekund blir kyleffekten minus nio grader. Om det är minus tio grader och blåser tio meter per sekund, ja då är kyleffekten hela minus 20!

När du är ute på vintern, ta för vana att registrera vindens riktning för att planera din dag och dina vägval. Om det inte är nödvändigt, välj en annan väg än rakt mot vinden. Kanske går det att hitta en väg längre ner i den skyddande skogen istället för på kalfjället. När det börjar dra ihop sig för fika, sök aktivt efter lämpliga drivor som kan ge effektiv vindskydd.

Sol och snödrev är vackert

Sol och snödrev är vackert.
Foto: David Erixon

Tänk på att skydda bar hud från vinden. Täck kinder med exempelvis en buff och dra upp huvan. Det finns speciella ansiktsmasker i neopren som kan vara sköna. Ett problem när munnen och näsa täcks är att utandningsluften fastnar och blir till is. Är det även snö i luften kan det vara skönt med glasögon eller goggles som skydd för piskande snö. Ta för vana att kontrollera varandra ofta efter vita fläckar i ansiktet. Ofta kan dom uppstå på kinderna eller näsan. Kylskador ska behandlas omgående och små sådana värms effektivast upp med en varm handflata. Sök lä så att handen slipper bli så kall.

/Niclas

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s