Vårvinter i januari

Kan du årstiderna? Ja visst säger du och ränkar kronologiskt upp vinter, vår, sommar och höst. Det är allmänt vedertaget att årstiderna är fyra till antalet. Men jag vill protestera. Det finns minst en årstid till. Den bästa av all. Nämligen vårvintern!

Vårvintern inträffar vanligtvis i april när det fortfarande finns gott om snö för skidåkning, dagarna är långa och solen strålar varm. Man kan sitte ute i en solgrop i bara t-shirt utan att frysa. Solbrännan blir överlägsen då snön reflekterar strålarna mångdubbelt. Till och med det svåråtkomliga stället under hakan blir perfekt brunt. Glömt inte bort att smörja med solskydd. Strålingseffekten gör att det blir lätt att bränna sig på udda ställen som under näsan.

David i djupsnö

Med snö till midjan.
Foto: Niclas Bentzer

Om vi nu kan komma överrens om att det faktiskt finns en femte årstid så undrar du kanske varför jag skriver om den nu. Det är ju januari. Inte april då den ska inträffa. Anledningen är enkel. Idag fick vi nämligen en rejäl försmak av vårvintern här i västra Jämtlandsfjällen! Termomentern visade någon minusgrad och solen sken från en klarblå himmel. Man kunde vara utan vantar och solen värmde skönt i ansiktet. Prefekt dag på fjället att bara njuta!

David i gör en volt

Upp och ner i fjällen!
Foto: Niclas Bentzer

Snö finns det att tillgå, även om det är mindre än vanligt så här års. På sina håll är det faktiskt så gott om snö att David inte kunde hålla sig från att visa upp ett register av akrobatiska konster.

Väl mött!

/Niclas

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s